Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности
Стара зграда

Технички факултет у Бору
Рударско инжењерство

XVII СКОК ПРЕКО КОЖЕ

Традиционална манифестација у организацији Техничког факултета у Бору Скок преко коже, одржана је 17. пут пред бројном публиком у биоскопу Звезда.

СКОК ПРЕКО КОЖЕ jе традиционална манифестација рударске одважности и спретности дуга више векова, а настала је у непознатом руднику Европе. То је чин свечаног пријема шегрта у рударски еснаф, односно чин свечаног признавања квалификација за рад у струци смелих и одважних.

У давна времена, рударски шегрти су пред својим мајстором и старијим друговима морали да покажу пуно храбрости како би били примљени у братство рудара као пуноправни чланови, а то се, измећу осталог, огледало и у успешном скоку преко окна, који је касније замењен скоком преко коже. Кожа је у то време иначе била неопходни рударски реквизит, без кога се рудар није спуштао у јамске просторије, а који је касније постао традиционални симбол свечаног примања рудара, у њихов тежак али частан и узвишени позив.

Технички факултет у Бору негује традицију Скока преко коже више од пола века као чин пријема бруцоша у часну рударску професију. Прва оваква манифестација одржана је на овом факултету давне 1965. године, и одржавала се редовно до баксузног тринаестог Скока. Након паузе од 21 године Церемонија је поново покренута 2016. за 55, годишњицу Факултета. Следио је 15. Скок 2017. и 16. 2019. године. Након продужене паузе услед несрећних догађаја с почетка 2020-тих, Технички факултет у Бору, ове године, са поносом организује Скок преко коже.

Ова манифестација одвија се у два засебна дела. У првом, који се одиграва на улицама града, бруцоши—скакачи, који треба да прескакањем коже буду промовисани у часна звања рудара, крећући се градом уз песму и шалу, траже свог Бруцмајора, који има почасну дужност да студенте припреми за скок преко коже.

Пошто га, тражећи од кафане до кафане напокон и пронађу, измоле га да их поведе на церемонијал СКОКА ПРЕКО КОЖЕ, чврсто му обећавајући да неће узалудно заложити свој ауторитет јер су они потпуно спремни да пред “Часним, узвишеним и непогрешивим Президијумом и осталим високим функцијама покажу шта све знају”.

Други део церемоније одвија се на бини.

То је позоришна забавна представа за јавност. У представи се љути противници, Старе и Младе Бајте, шаљиво, уз досетке и упадице, препиру и доказују ко је бољи и вреднији.

Старе Бајте, дипломиране студенте и рударске инжењере, предводи Десни Контрапик.

Младе Бајте, студенте виших година, предводи Леви Контрапик. Расправу прекида појава Часног, узвишеног и непогрешивог Президијума, врховног ауторитета рударског еснафа који проглашава своју власт и именује часне Таблице и помоћнике. Часне таблице су уважени професори и истакнути чланови рударског братства. Президијуму помажу помоћници, Леви и Десни Адлатуси.

Када предвођени Бруцмајором скакачи кроз шалу, досетке, песму и хумор покажу шта су научили, и чему су све вредни, Президијум им одобрава да скоком преко коже буду промовисани у часна звања рудара.

Чин скока преко коже обавља се са бурета пива, при чему сваки скакач изрекне своје животно гесло и после испијања кригле пива, скаче преко коже коју држе два знаменита последника из области рударства и металургије.

После скока, сваког скакача дочекује стари рудар, Хетман или Промотор и свечано промовише у звање рудара. Певањем Рударске химне, на крају свечаности, завршава се свечани чин СКОКА ПРЕКО КОЖЕ.

Одржавање овогодишње манифестацију помогле су рударске компаније Serbia Zijin Mining, DPM Avala, Serbia Zijin Copper i Jugokaolin. На штандовима ових компанија посетиоцима су подељени флајери са основним информацијама, а велику пажњу изазвао је VR на штанду DPM Avala, помоћу кога су посетиоци у 3D варијанти могли да посете њихов рудник Челопеч у Бугарској.

ФОТОГАЛЕРИЈА

Објављено 10.04.2023. године у 11:26 часова.