Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности
Стара зграда

Технички факултет у Бору
Рударско инжењерство

Експлоатацију Лежишта Минералних Сировина (ЕЛМС)

Година оснивања: 1961.
Последња акредитација: 2020.
Нивои студија: основне академске студије, мастер академске студије, докторске академске студије

Адреса: Технички факултет у Бору, Рударски одсек, Војске Југославије 12, 19210 Бор
Телефон: (030) 424 555
Факс: (030) 421 078
E-mail: elms@tfbor.bg.ac.rs

Смер за Експлоатацију Лежишта Минералних Сировина (ЕЛМС) Рударског одсека Техничког факултета у Бору постоји од самог оснивања Факултета 1961. године. За више од пола века постојања Смер за ЕЛМС је растао и мењао се у складу са развојем и захтевима рударске индустрије а диплому инжењера рударства понело је до сада више стотина студената. Циљ смера за ЕЛМС одувек је био образовање рударских инжењера спремних да одговоре на све професионалне изазове. Да би тај циљ био постигнут наш приступ настави и наши наставни планови и програми се константно унапређују и осавремењавају.

Настава се изводи у оквиру студијског програма Рударско инжењерство и студијског модула Експлоатација лежишта минералних сировина (ЕЛМС) и то на сва три нивоа као

  • основне академске студије (ОАС),
  • дипломске или мастер академске студије (МАС) и
  • докторске академске студије (ДАС).

Поред класичне наставе у учионицама и лабораторијама студије на студијском модулу за експлоатацију лежишта минералних сировина обухватају и практичну наставу. Блиски односи Рударског одсека и рударске индустрије и постојање знатног броја рударских објеката у различитим фазама развоја у непосредној околини омогућавају да се, на вишим годинама, практична настава обавља сваке недеље на терену, у рудницима са подземном експлоатацијом метала и угља, на површинским коповима, каменоломима или на истражним пољима.

Интензивне активности у сарадњи нашег Факултета са факултетима у земљи и иностранству прати и смер за ЕЛМС. Традиционално смо у добрим односима са Рударско-геолошким факултетом из Београда али и са The Royal School of Mines са Imperial College из Лондона, Montanuniversität Leoben из Леобена и Mineral Deposit Research Unit (MDRU) са University of British Columbia.

Поред наставе чланови наших катедри се активно баве научно-истраживачким радом и развојем, а резултат је велики број радова објављених у домаћим и страним часописима или саопштених на конференцијама. Наш пионирски дух покреће истраживања на исти начин на који покреће и наставу. Наша радозналост и решеност да одговоримо и на најспецифичније захтеве клијената довели су до решења која су јединствена у свету. Примери су одлагалиште са јединственом косином највеће висине у свету, систем за даљинско праћење сеизмичких ефеката минирања, нови приступ проблему оштећења објеката услед вибрација тла при минирању итд.

Смер за ЕЛМС Рударског одсека Техничког факултета у Бору пружа и друге услуге које укључују:

  • консултантске услуге,
  • пројектовање рудника и рударских постројења и израду техничке документације,
  • ревизије техичке документације,
  • вештачења из области рударства,
  • лабораторијска испитивања,
  • CAD и 3D моделирање у рударству итд.

Наши клијенти су превасходно рударске компаније или компаније везане за рударство, грађевинске компаније и компаније које се баве истраживањем лежишта минералних сировина из земље и иностранства. Квалитет услуга које пружамо, принципи поверљивости и наш приступ клијенту, без обзира на то колико је клијент компанија велика, чине да нам клијенти постану пријатељи.

На крају, у свету који почиње да се стиди свог рударског наслеђа, ми се поносимо нашом традицијом, оставштином наших предака, поносно кажемо да смо рудари и поносно кажемо да померамо Земљу.